Д-р Самюел Шуберт е ректор на виенския клон на реномирания

...
 Д-р Самюел Шуберт е ректор на виенския клон на реномирания
Коментари Харесай

ЕС може да загуби в Близкия изток повече, отколкото САЩ

 

Д-р Самюел Шуберт е ректор на виенския клон на реномирания университет „ Уебстър “ и водещ американски специалист в региона на интернационалните връзки, енергийната политика и Източна Европа. Завършил е политически науки в университета „ Джордж Вашингтон “ в Съединени американски щати.

Работил е като съветник към Организация на обединените нации и Европейския парламент. Активен участник е в Американската асоциация за политически науки по проблемите на отбрана на културното завещание по време на спорове.

Бойчо Дамянов, Виена, особено за " Стандарт "

- Г-н Шуберт, по какъв начин оценявате последните събития, свързани с Иран?
- Конфликтът сред Съединени американски щати и Иран се задълбочава без аспект на скорошно решение. От една страна, Иран като страна и като политически режим няма сили да устои на военния и финансов капацитет на Съединени американски щати.

Но въпреки това, и Съединени американски щати не са в положение да пречупят Иран нито във военно отношение, за това са нужни освен авиационни и ракетни удари, само че и многочислени сухопътни войски, нито стопански посредством наказания и ограничавания, защото има задоволително други снабдители.

Създаденото напрежение единствено консолидира популацията към иранското управление и е в интерес на днешната власт.

- Какви са тогава претекстовете на американската администрация?
- Съединени американски щати просто желаят по-скоро да прекратят своето наличие и да изоставен Близкия изток. Да излязат от ролята, която са играли последните 60 години, на стражар и защита на морските нефтени направления през Персийския залив.

- Колко съществено може да се смята заявката на Тръмп за привличане на НАТО в решаването на рецесията в Близкия изток?
- Това беше безогледно заявление, без прелиминарен проект,съгласуване и подготовка. Такова нещо би изисквало преди този момент да се решат необятен кръг от икономически и политически въпроси, в това число и палестинският, а за в този момент те не са допрени.

- С какво тогава се отличава външната политиката на Тръмп от тази на неговите прародители?

-  Новото е в осведомителната активност. Той и неговите най-близки сътрудници започнаха да употребяват обществените мрежи и да подават непосредствено най-различни послания, да вземем за пример в Туитър. Нито един американски президент преди него не е общувал с обществеността в такава форма, в подобен жанр и с подобен език. В този метод има доста непряк звук и е мъчно да се отделят действителните планове от словесните. А на процедура дейности на Съединени американски щати не са се изменили. Нова е опаковката, украсена с нови думи, а наличието си е остарялото.

- Забелязва се известно текучество измежду най-близките сътрудници към президента?

- На висше и приблизително ниво има доста вакантни позиции, доста от водещите експерти - висши дипломати, военни - не желаят да заемат тези постове и да рискуват своята кариера след края на президентството на Тръмп. Боят се, че тези, които биха пристигнали след него могат да ги преследват. Днес Съединени американски щати имат най-слабия уред в региона на националната сигурност. Той няма нужната подготовка и опит за този поминък, множеството са странични хора.

- Напоследък Турция доста интензивно се занимава с ислямския свят?
- Да, тя има такава фантазия - да стане негов началник, само че това е заблуда. Има задоволително други съществени съперници, които няма да го позволен - Саудитска Арабия, същия този Иран, Египет. Днес Иран е най-успешният експортьор на ислямска политическа мисъл и гражданска война. В днешния исторически интервал нито една от тези страни няма да е в положение да стане център и началник на ислямския свят, тъй като нито една не има нито нужния мюсюлмански исторически опит, нито нужната културна основа и подготовка, нито нужния стопански пиедестал.

- Каква ще бъде ролята на Германия и Франция след излизането на Англия от Европейски Съюз?

- Те са разнообразни. Германия по никакъв метод не желае да се обвързва със задгранични натовски военни интервенции, в това число и в Близкия изток. Франция е нуклеарна страна с непрекъснато място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. На ней ѝ е по сърце да показва своя някогашен статут на велика страна и тя е съгласна да взе участие в задгранични военни интервенции. Тя би могла да бъде медиатор сред Иран и Съединени американски щати като представителка на Европейски Съюз, само че тази позиция към този момент е заета от Москва и то доста сполучливо.

Това, което Франция желае и може да реализира през днешния ден, е да увеличи своята роля в отбранителната политика на Европейски Съюз и да форсира основаването на обособен европейски защитителен корпус. Но това би било допустимо единствено с поддръжката на Германия.

- Очаквате ли някакви промени в политиката на Съединени американски щати към Русия?
- Днес числеността и мощта на американските войски към границите на Русия са доста по-големи в сравнение с по време на Студената война. Увеличи се и интензивността и размера на ученията на Съединени американски щати и НАТО в непосредствена непосредственост до съветската граница. При това от самото начало Съединени американски щати декларират, че ще се изтеглят от Европа, само че не го вършат.

- И не престават да уголемяват НАТО на изток?

- Съединени американски щати нямат желание да се изтеглят от Европа, действителността е напълно друга. Отбранителни съюзи се основават по две аргументи - за защита от евентуален агресор и за отбрана на групови интерес и убеждения.

Днес НАТО остана да пази само ползите на идентичната за Съединени американски щати и Европа политико-икономическа пазарна система. Това е главната причина за съществуването на НАТО, само че тя не е отбранителна. Всички словоизлияния за отбрана от съветската опасност са измислици. За това НАТО се уголемява и се стреми да придърпа Македония, Украйна и така нататък - с цел да разшири политическата система издигната от Съединени американски щати и Европейски Съюз, или както споделят, общите демократически полезности.

- Защо Русия реагира по този начин остро на този развой?
- Защото за Русия НАТО продължава да е боен блок и тъй като западните полезности не съответстват с полезностите на съветското общество, което исторически е с православни корени. Ето за какво през днешния ден към съветските граници има по-големи американски войскови контингенти, в сравнение с по-рано - да вземем Полша, Прибалтика и така нататък Целта е да се предотврати връщането под съветско въздействие на отнетата към този момент от Русия Украйна.

Всичко си е както преди, нищо ново.

- Вие преплетохте НАТО и Европейски Съюз, въпреки всичко това са разнообразни формирования?
- Въпреки, че това на никое място няма да го видите публично на хартия, само че Европейски Съюз и НАТО са доста тясно свързани един с различен. Това е една особена интернационална структура, без аналог в историята. Тя съставлява многоетажна система на взаимоотношения и връзки.

- Днес бежанците са една от най-сериозните закани за Европейски Съюз.
- Точно за това Европейски Съюз се стреми към усмиряване на ситуацията в Близкия изток, да няма бежански талази, които да дестабилизират Европа. Близкоизточният спор за Европейски Съюз е доста, доста пъти по-опасен в сравнение с за Съединени американски щати. Американците в най-лошия случай ще се качат на своите самолети и ще отлетят. За Европа доста неща са сложени на карта, има какво да губи и от какво да се притеснява. Това и изяснява за какво днешната европейска политика в Близкия изток е толкоз деликатна и премислена.

- Какви са процесите вътре в Европейски Съюз?
- Германия е най-много заинтересувана от съдействие с Русия, по този начин е било исторически, по този начин е и през днешния ден. Федерална Република Германия не може да допусне раздор в връзките си с Русия, за Франция не е чак толкоз мъчително. Това е повода страните от Централна и Източна Европа по този начин да нервничат. Те усещат, че Германия може да ги захвърли поради ползите си в Русия. Затова по този начин мощно са се вкопчили за Съединени американски щати. Време е най-сетне да го осъзнаят и да престанат да играят тази комедия. Чудя се по какъв начин изобщо ги избират тези ръководители?

- Как ще се отрази излизането на Англия на бъдещото на Европейски Съюз?
- Ще даде подтик за по-нататъшно развиване на интеграцията и кооперирането. Ако източноевропейските страни не подемат този развой това няма да се отрази изключително неподходящо върху главното ядро страни от Европейски Съюз. Източноевропейците и в този момент не са в положение да повлияят на по-нататъшното доближаване сред Федерална Република Германия и Русия.

Но пък си откриха своя патрон в лицето на Съединени американски щати в границите на НАТО и също са удовлетворени от себе си. Брекзит ще промени салдото в интерес на Германия и Франция за сметка на Полша и Прибалтика.

- Съединени американски щати настояват, че Русия и газопроводът Северен поток-2 заплашват енергийната самостоятелност и сигурност на Германия и на Европейски Съюз?

- В реалност, Русия в продължение на доста десетилетия постоянно е била благонадежден снабдител на газ в Европейски Съюз и Германия. Ако е имало спирания, те са били породени от Украйна, а не от Русия. Затова бе взето и решението да се заобиколи Украйна. Такива обвинявания в адрес на Русия са безпочвени. Няма нито един факт, който да демонстрира, че е имало случай Москва да е употребила енергийните доставки в Европейски Съюз като средство за политически напън. Такова деяние в дълготрайна вероятност би ѝ навредила, за това нейната външна политика към Запада постоянно е била уравновесена и спокойна. Русия не е глупава да загуби подобен сериозен и кредитоспособен клиент като Европейски Съюз и Германия.

- Как оценявате процесите в Русия?
- Тя се намира в стадий на стратегическа промяна, изключително в своята източна политика - Китай, Япония, Близкия изток. Очаквам нови начинания за понижаване на конкуренцията във въоръжаването - в противоракетната защита, ракетите със междинен радиус на деяние, на стратегическите ракети. Тук приносът на Европейски Съюз посредством НАТО може да бъде доста забележителен. Нужен е и нов контракт по стандартните оръжия в Европа.

Цялата тази работа е голяма, всичко това би трябвало да се приготви, да се съгласува, прецизира и договаря на първо време на експертно ниво. Днес доста от дипломатите и военните на високо и приблизително ниво са загрижени от това, че нищо не се подхваща, че процесите са замразени.

- Това не прави ли света по-несигурен?
- Днес Съединени американски щати се оказаха жертва на личния си триумф. Преди 75 години те сътвориха международната доларова валутна система, външнотърговска организация, МВФ и така нататък - целия боеприпас от фритрейдърски принадлежности. С течение на времето това ги разглези, а през днешния ден, с появяването на мощни съперници като Китай към този момент им пречи и те се пробват да ги отстранен, в това число и част от своята свръхраздута военна машина, разпръсната по целия свят. Днес всичко това се трансформира в задължение и никой не знае какво да прави отсега нататък.

Сред хората се шири отчаяние от това, което се случва през последните десетилетия. Те чакат промени към по-сигурен и по-справедлив международен ред, а става таман противоположното - връщане към Студената война и към още по-голяма непредсказуемост.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР